Saturday, 9 April 2016

Despre însemnătatea cunoașterii istoriei

Societatea umană a cunoscut multe schimbări de-a lungul timpului. Civilizațiile s-au format, au înflorit, au dorit mai mult, au luptat, au decăzut. Acest process de naștere-moarte a civilizațiilor stă sub semnul istoriei, cuprinzând evenimente ce au dus la întâmplări fericite sau nefaste.

Ca o primă premisă, istoria înseamnă cunoaștere. Dintr-un eveniment major sau mai puțin petrecut acum câteva sute de ani omul modern poate învăța – căci se presupune că din greșeli învață. Astfel, cunoscând istoria pot fi evitate anumite evenimente similare din prezent sau o gestionare mai bună a unor conflicte care au avut exemple și în trecut. Din păcate însă, ființa umană este șireată și mereu însetată de putere și avuție; marile puteri nu vor să învețe din greșeli, repretând aceleași crime și luând aceleași greșeli majore care scghimbă soarta unui popor.
Pe de altă parte, istoria ne învață să ne cunoaștem natura noastră umană. Cunoscând personalități istorice și acțiunile acestora din trecut, ajungem să ne explorăm propriile adâncimi ale conștiinței, depistând aceleași ambiții, defecte, calități și gânduri. Datorită acestor comparații cu omenirea de ieri și omenirea de azi, putem influiența anumite lucruri astfel încât să aducem pace și să facem doar bine pentru noi și lumea înconjurătoare.
În concluzie, consider că istoria este un profesor care are în clasă două tipuri de elevi: primii sunt cei care învață materia profesorului, cunosc consecințele anumitor evenimente și totodată le ignoră, făcând parte din categoria oamenilor orbi și însetați după putere, indiferenți față de soarte semenilor. Ceilalți elevi aspiră să devină mai buni, se compară mereu cu personajele din trecut și depun o muncă asiduă pentru o schimbare, ajutând astfel lumea să devină mai bună și mai prielnică comunității din care fac parte.

No comments:

Post a Comment