Tuesday 12 July 2016

Despre gelozie

Conform Dex, gelozia este un sentiment chinuitor și obsedant provocat de bănuiala sau certitudinea că ființa iubită este necredincioasă sau, mai rar, este sinonim cu invidia sau pizma. Astfel, geloza este considerată a fi un sentiment negativ din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, gelozia sau mai bine zis, invidia, reprezintă incapacitatea individului de a accepta că altcineva are mai mult succes într-un domeniu, că este mai bun la ceva sau că duce o viață mai fericită. Gelozia este provocată de dorința de a fi nu mai prejos decât ceilalți, dorința de a excela sau de a fi mai sus într-un domeniu față de alți oameni.
În al doilea rând, gelozia este un sentiment distructiv într-o relație, mai ales dacă este nefondată. Aceasta apare, de obicei, din lipsa de încredere, ceea ce denotă o lipsă de comunicare între parteneri. Pe de altă parte, gelozia apare în urma unor acțiuni ale partenerului care duc la presupunerea că în viața acestuia poate să apară sau a apărut deja o altă persoană.
Drept urmare, gelozia este un sentiment negativ care afectează relațiile amoroase, ducând la numeroase certuri și neînțelegeri între parteneri, dar în același timp reprezintă dorința unui individ de a fi mai bun decât cei din jur, de a avea mai multe, de a fi admirat.

No comments:

Post a Comment