Monday 22 January 2018

Pot sărbătorile să influențeze ritmul cotidian sau nocturn într-o comunitate?

Sărbătorile sunt așteptate cu nerăbdare de toată lumea, mai ales cele de iarnă. Copiii sunt cei care se bucură cel mai mult, dar asta nu înseamnă că adulții nu simt magia acestor zile. Fie că este vorba de Crăciun, Paște sau alte sărbători (nu neapărat religioase), ritmul de viață suferă modificări.
În primul rând, sărbătorile înseamnă zile libere, chiar și în timpul săptămânii, rezultatul fiind că la locul de muncă se întâmplă anumite schimbări. Programul poate fi prelungit sau scurtat, în funcție de angajator și de legislație, drept urmare, oamenii ies mai devreme sau mai târziu de la muncă decât de obicei și astfel li se modifică și programul pentru ziua respectivă.
În al doilea rând, sărbătorile înseamnă o perioadă când multe lucruri sunt date peste cap: programul magazinelor este modificat, oamenii merg la cumpărături la ore la care nu sunt obișnuiți să o facă. În ceea ce privește programul nocturn, acesta devine brusc viabil: ce copil nu stă până noaptea târziu în așteptarea moșului? Ce adolescenți nu se culcă mai târziu atunci când a doua zi au liber?
În concluzie, sărbătorile modifică ritmul cotidian și nocturn al unei comunități prin schimbarea programului de muncă și  celui personal.

No comments:

Post a Comment