Se știe că omul nu este un animal solitar. În evoluția sa în timp, specia umană a rezistat tuturor greutăților datorită faptului că a făcut față problemelor în grupuri, compuse din familie, prieteni, parteneri. Astfel, prietenia este un concept important în ceea ce privește natura omului, în special în cazul adolescentului - când viața abia începe, iar trăirile în această perioadă devin puternice și potențate de mai mulți factori.
În primul rând, prietenia este o relație cu beneficii pentru ambele părți, din mai multe motive: unui prieten îi poți împărtăși sentimentele trăite, ideile care-ți vin în cap, un secret pe care nu-l poți păstra pentru tine. Un prieten este un om de care te atașezi pentru că acesta te susține, își împărtășește pasiunile sau dacă nu, le acceptă și le discută cu tine.
În al doilea rând, o prietenie, mai ales la adolescenți, este mediul perfect pentru învățare și formare, pentru că în adolescență familia nu mai are același impact asupra individului ca în copilărie. Există totuși și partea negativă a a unei prietenii adolescentine: individul la această vârstă este, de obicei, ușor influiențabil, astfel încât în unele cazuri prietenia cu o persoană anume duce la formarea unui om rău sau care este privit prost de către societate.
În concluzie, în adolescență prieteniile sunt extrem de importante; pe de o parte, pentru că astfel un individ poate socializa cu oameni care-l înțeleg și care nu-i consideră trăirile stupide. Pe de altă parte, o prietenie adolescentină este o sursă minunată de cunoaștere și formare, cu riscul de a lua o cale greșită în ceea ce privește consolidarea individului.
No comments:
Post a Comment